KREDIBILNOST INFORMACIJ

Maja Krajnc, Utrgana koala, Ljubljana 1

Iz leta v leto se pomena zdrave prehrane za zdravje in dobro počutje bolj zavedamo, na tem področju je zrasla tudi ogromna industrija. Mnogo je izkušenih in ustrezno izobraženih strokovnjakov, na žalost pa je še več takih, ki so predvsem strokovnjaki za prodajo svojih izdelkov in s tem namenom krivijo resnico v svojo smer, prodajo pa tudi marsikatero laž. In največja težava je, da so takšni ‘strokovnjaki’ najbolj glasni in vidni. Kako torej presoditi, komu lahko zaupaš? 

Tukaj je nekaj preprostih napotkov, da lahko oceniš, ali je nek vir kredibilen ali ne.

Prodaja izdelke? Eden izmed boljših marketinških pristopov je, da preko blogov, člankov in privlačnih slik pristopiš do stranke, jo prepričaš, da nekaj potrebuje in ji to v isti sapi ‘mimogrede’ ponudiš. Če je v članku navedeno, da je utrujenost posledica pomanjkanja vitaminov, spodaj pa je povezava do spletne trgovine z multivitaminskimi prehranskimi dodatki … Je stvar precej očitna. To ni laž, morda ti resnično manjka vitaminov. Pojej več sadja in zelenjave. Dosti bolj možno pa je, da si šel spet prepozno spat in lahko to danes popraviš, ne da bi nekomu podaril trideset evrov za škatlo kapsul.

Iz kje so njihove informacije? Z navajanjem virov nam ‘težijo’ že od osnovne šole dalje. Res je dolgočasno, obenem pa bralcu omogoča boljšo presojo, od kod so informacije in če so morda pristranske. Dajo pa mu tudi priložnost, da poišče več informacij o temi, ki ga zanima. 

Kdo je podpisan pod članek? Kakšno ima izobrazbo? Večina spletnih strani ima zavihek O nas ali Kontakt – preberi ga. Komu boš zaupal, strokovnjak na katerem področju je? Kot verjetno ne bi poklical zdravnika, da ti doma napelje elektriko, ne zaupaj svoje prehrane (in s tem zdravja) nekomu, ki je sicer socialni delavec, ampak se je zaradi pogostih vetrov začel ukvarjati z ljubiteljskim preučevanjem prehranskih dopolnil. V Sloveniji sta trenutno na tem področju na voljo študij Živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in študij Dietetike na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli. Na voljo pa je tudi neskončno spletnih tečajev, s katerimi si lahko pridobiš naziv nutricionist, nutricist, prehranski strokovnjak… Ti so lahko dobri, lahko pa tudi zelo slabi in usmerjeni v določene ekstreme ter prodajo prehranskih dodatkov. Seveda pa je lahko nekdo, ki ima magistrski naslov, finančno motiviran in promovira nezdrav življenjski slog, na drugi strani pa je nekdo s spletnim tečajem lahko dobro usposobljen za svetovanje in zna izbirati prave informacije. Zato je najboljše vodilo zdrava pamet.

Absolutno zatrjevanje in zagovarjanje enega stališča prav tako ni najboljši pristop. Niti dva človeka na tej zemlji si nista enaka in ne reagirata enako – na hrano, na telovadbo, na sonce, na vodo … Primer: Mleko povzroča akne! Nihče ga ne bi smel piti! Če nimaš težav z aknami, je nesmiselno iz prehrane izločiti mleko. Če jih imaš, ga izloči za nekaj časa in opazuj, če se stanje izboljšuje. Če se ne, verjetno razlog tiči drugje in lahko mleko brez skrbi še naprej uživaš. Preprosto, kajne? 

Tudi zato neki povprečni napotki veljajo za povprečnega človeka. Za zelo majhne in zelo velike ljudi, za športnike, odraščajoče otroke in starostnike naenkrat je pač težko dati splošen nasvet. Prilagodi prehrano svoji starosti in načinu življenja, napotke jemlji z rezervo in prej premisli, komu so namenjeni.

Obljublja hitre rezultate brez truda? Poglej svojo sobo. Če se ti čez deset minut napove spontan obisk, samo premakneš par stvari, ki so se nabrale od prejšnjega tedna in že si nared za goste. Predstavljaj si, da že dve leti nisi pospravil prav ničesar, nisi odnesel smeti ali umazanega perila, pomil oken ali pobrisal prahu … deset minut se zdi smešen čas za urejanje takega nereda.
Nič drugače ni s hrano, kondicijo in zdravjem. Hitrih čudežnih rešitev ni. Potrebno se je pametno odločati prav vsak dan znova. 

Nekaj povezav, ki so uporabne, zanesljive in zanimive na področju prehrane: 

Prehrana.si, ki jo ureja Inštitut za nutricionistiko
NIJZ
spoznajprehrano
zps.si in njihov projekt veš, kaj ješ? (najdeš recepte, reklama za aplikacijo, kampanja za boljšo hrano v avtomatih)
potrosnikovzoom.si