VEGETA

Maja Krajnc, Utrgana koala, Ljubljana 1

Je tudi na vaših skavtskih aktivnostih najbolj pogosta začimba Vegeta?

Nekateri jo obožujejo, drugi sovražijo, zato je tukaj nekaj informacij, da bo vaša odločitev lažja in vaši argumenti v prepirih za ali proti močnejši. Vegeto je Podravka na trg postavila leta 1959, torej je lansko leto praznovala že svoj 60. rojstni dan in ima za seboj dolgoletno tradicijo. Pa si jo oglejmo.

Sestavine Vegete so:  jedilna sol, sušena zelenjava 15,5% (korenje, rebrinec, krompir, čebula, zelena, listi peteršilja), ojačevalca arome (mononatrijev glutaminat, dinatrijev inozinat), sladkor, začimbe, koruzni škrob, barvilo (riboflavin).
Glede na to, da je sol na prvem mestu, pomeni, da je zastopana v največji količini in sicer predstavlja skoraj dve tretjini (57%) izdelka. Vsebuje tudi ojačevalce arome in sladkor, prav te tri sestavine pa so razlog, da so jedi, ki jih začinimo z Vegeto, tako slastne. Ljudem nam pač prijajo intenzivni okusi.
Zakaj bi bilo to lahko problematično? Ko se brbončice navadijo na določeno intenzivnost okusa, jih težko pretentamo, da je nezačinjen kuhan krompir bolj okusen kot čips z dodatkom soli in paprike. (Ker pač ni.) To pa navadno  vodi v izbiro predelanih živil, ki vsebujejo več maščob, sladkorja in soli in so hranilno revna, vsebujejo pa velike količine energije. Predvsem je to problematično pri otrocih, ker pri njih še poteka t.i. ‘prehransko programiranje‘, torej izoblikovanje okusa. Hrana v otroštvu namreč pri večini ljudi zaznamuje tudi izbiro živil kasneje v življenju. 

Mononatrijev glutamat je ojačevalec okusa, ki ga pogosto uporabljajo v kitajski kulinariki. Poudari okus ‘umami’, ki je poleg sladkega, kislega, slanega in grenkega eden osnovnih okusov. Močan umami okus imajo meso in mesni izdelki, najbolj izrazitega pa sojina omaka. Obstajajo raziskave, ki dokazujejo njegove škodljive učinke, vendar evropska agencija za varnost hrane (EFSA) navaja ta aditiv kot varen v določenih količinah, določena je tudi maksimalna vsebnost v živilih. Se pa pri nekaterih ljudeh pri veliki količini zaužitega glutamata lahko pojavi močna alergična reakcija, ki je bolj poznana kot sindrom kitajske restavracije. Reakcijo spremlja rdečica, glavobol, potenje in zatekanje sluznic, tudi slabost. 

Podravka je leta 2010 na trg postavila še različico Vegeta Natur, ki ima spremenjeno sestavo: jedilna sol, sušena zelenjava 30% (korenje, rebrinec, čebula, krompir, zelena, por, paprika, list peteršilja, česen), sladkor, ekstrakt kvasa, začimbe (črni poper, kurkuma, koper).
Delež zelenjave je tukaj še enkrat večji, ne vsebuje ojačevalcev arome, še vedno pa je prevladujoča sestavina sol. Vsebuje tudi dodan sladkor. Po hranilni vrednosti sta si precej podobni, izjema so torej ojačevalci okusa.
Če primerjamo ceni obeh izdelkov, je Vegeta Natur še enkrat dražja, kot navadna Vegeta. Ker nima tako intenzivnega okusa, pa je verjetno za isti učinek potrebujemo večjo količino.
CENA: Vegeta 7,5€/kg in Vegeta Natur 12,6€/kg  

Za hec si poglejmo še, koliko evrov … ali bolje centov pa odštejemo v trgovini za sol, ki je glavna sestavina? Pičlih 0,40€/kg. Zanimivo, kajne.

Odločitev seveda pripada kuharju. Na enem polu imamo tiste, ki zagovarjajo, da brez Vegete ni obroka. Na drugi strani pa tiste, ki pravijo, da imajo z uporabo iste začimbe posledično vse jedi isti okus in da se pravi kuhar odlikuje ravno po tem, da zna simfonijo okusov pričarati iz osnovnih sestavin s kombinacijo pravih začimb. Z doziranjem tako po pameti, vsekakor pa pri dodatku Vegete v jedi ni potrebno še dodatno soljenje. 

Ker se skavt znajde, lahko namesto v trgovini najde zelišča in začimbe v naravi. Z malo truda pa si lahko podobno začimbno (z)mešanico pripravi doma sam. S tem lahko sam določa, koliko in katere sestavine bodo končale v njegovi mineštri. Za recept kliknite semle.

VIRI:

– podravka
– mercator spletna trgovina
– prehrana.si
– EFSA